zondag 23 september 2012

Terug van een schitterende vakantie

Samen met mijn vader en zusje ben ik een kleine 2 weken op vakantie geweest. Eerst een paar dagen Dresden, een stad die in WOII totaal verwoest is. Pas sinds een jaar of twintig zijn ze echt begonnen met het herstellen, daarvoor ook wel, maar de financiële middelen schoten te kort. Ook nu zie je nog overal herstel werkzaamheden, maar ook delen die zijn zoals ze waren. Een indrukwekkende plek om rond te lopen als je de geschiedenis kent. Hieronder een paar foto's.
Ook heb ik een paar detailfoto's, nachtfoto's en gewoon kiekjes geschoten.
Na ons bezoek aan Dresden reden we door naar Praag, ons hotel zat dicht bij het oude plein, met dank aan een vriend. Ik had het hotel nooit gevonden. Het hotel bereiken met auto was een ander verhaal, we hebben anderhalf uur een rondje gereden in het centrum van Praag, en de TomTom maar zeggen bestemming bereikt, ja wij Hollanders gaan niet zomaar een weg in waar een bord staat dat dat echt niet mag...maar ja dat moest wel..:):) Hieronder een paar algemene foto's van Praag.
Hieronder foto's van de Karelsbrug en het Joodse gedeelte in Praag
De foto van deze muren is uit de Pinkas Synagoge, op de muren staan de namen van de omgekomen Joodse mensen in de Holocaust.
Het verhaal van de helden van Praag heeft mij erg aangegrepen, het verhaal is te lang om te beschrijven. Hier in deze kerk in de kelder, het mortuarium schuilde zij na de aanslag op Heydrich, de beul van Praag. Ze werden door de kerkgemeenschap geholpen, maar zijn uiteindelijk gevonden. Vele Duitsers hebben geprobeerd deze mannen uit de kelder te krijgen of erbij te komen, het lukte niet, ook niet met traangas. Uiteindelijk hebben ze de kelder vol water laten lopen, de mannen hielden de eer aan zichzelf, de laatste kogel gebruikte ze voor zichzelf eventueel samen met een gifpil. Heydrich overleed 8 dagen na een aanslag van deze mannen in een ziekenhuis, nu nog is het de vraag of het door de verwondingen kwam of toch door gif, Heydrich was namelijk ook bij zijn eigen mensen niet geliefd. De kelder is nu een museum, en je kan ook de kelder in, hieronder de foto's.
De dag erna zijn we naar Terezin geweest, een stad die diende als kamp, en niet zozeer het fort in de stad was een kamp, eigenlijk was de hele stad een kamp. Vele Joodse mensen zijn hier naartoe afgevoerd, om later vervoerd te worden naar de kampen in Polen en Rusland. Hier rondlopen bezorgt je kippenvel de hele stad is vervallen en veel inwoners zijn er niet, zodoende geeft het een realistische kijk op hoe het is geweest. Hieronder een paar foto's van de stad, het fort, de begraafplaats en details.
Hieronder nog een paar foto's van de Lennonwall een eerbetoon aan hem.
Een hele mooie maar ook indrukwekkende vakantie. Ik heb nog veel meer foto's gemaakt, maar dit lijkt mij voor nu voldoende. Morgen begin ik weer met bloggen en zal ik jullie blogs ook weer bezoeken. Nu ga ik lekker aan de scrap. Liefs Dora

15 opmerkingen:

Anita zei

Zeer indrukwekkend Dora.
Ben vorig jaar ook in Praag geweest, een prachtige stad met veel historie. Geweldig.
Welkom terug.

Gr. Anita

Lynnda zei

WOW Dora....lovely photos... glad you had such a good vacay!!!...hugs...xoxo

Céline zei

Echt supermooie foto's heb je gemaakt! Praag wil ik ook nog een keer naar terug! En prachtige reis heb je achter de rug!
xxx

Yvonne zei

Wat een prachtige foto's heb je genaakt! Praag is bij ons zeer geliefd, zo erg dat we er een keer met kerst zijn geweest, fantastisch gewoon, alles met een poedersuikerlaagje sneeuw bedekt. Dresden hebben we meegemaakt met de overstroming, we reden voor het water uit, heel beangstigend. Maar ook een prachtige stad. Je gaat met deze foto vast wel weer een prachtig boekje maken!!
Dank je wel voor het genieten van de foto's, Yvonne

Anoniem zei

Welkom thuis!! Jullie hebben een mooie reis gemaakt! Vooral de geschiedenis achter de plekken kan een mens kippenvel bezorgen.
Groetjes Sylvia

Scraptick zei

Dora, wat een mooie foto's, erg indrukwekkend. Ook blij dat jeer weer bent, ik heb je mooie creaties gemist. groetjes Annemarie.

Julie Tucker-Wolek zei

What beautiful and touching places to visit!!! I loveeeeeeeeee the stories you told about your trip and loveeeeeeeee the photos!!!!

Laurel zei

Looks like you are having a great time. Such gorgeous photos!

Leny Hempen zei

Welkom terug Dora.
Wat heerlijk dat Je zo'n fijne vakantie heb gehad.
Je foto's zijn prachtig mooi.
Echt schitterend.
Heb verder een fijne zondag.

Gr Leny Hempen

Willeke zei

Schitterende foto's en ook mooi om je verhaal daar over te lezen!

Lean de Ruiter zei

Tjee gaaf hoor super foto"s heb je gemaakt ook...scrappen.
groetjes,Lean

Kirsty Vittetoe zei

Simply gorgeous ...thanks for sharing those photos from your trips!

Sandra1968 zei

Wauw, dit zijn schitterende foto's en ik kan mij voorstellen dat alles heel indrukwekkend is geweest.
Groetjes, Sandra

Je@net zei

Prachtige en indrukwekkende foto's, Dora. En zo te zien een vakantie waar jullie heerlijk van genoten hebben, fijn!
En weer genoeg foto's om lekker te scrappen :o)

Margo zei

Hoi Dora,
bedankt voor je leuke reactie op mijn blog !
Je hebt een heel leuke blog en zo te zien had je een geweldige vakantie !
Erg pakkende foto's !
Je Halloween-boekje vind ik helemaal super zeg !
Liefs
Margo