woensdag 10 februari 2010

Hun hebben ....dat kan echt niet!


Ja er is een strijd over hun hebben.....ik snap daar niets van.
De Hunnen waren een Nomaden stam uit Centraal Azie die in de 5e eeuw door Europa trok.
Dus als je zegt hun hebben, dan kan dat niet, dat volk bestaat niet meer. Nu is het een woord dat zeer vaak gebruikt wordt, en steeds vaker in de Nederlandse taal voorkomt.
Minister Plasterk vindt dat een ieder zo mag spreken, maar bij het geven van de Nederlandse taal moet hun toch echt als fout bestempeld worden. Ik ben het met hem eens. Er was op tv bij de Wereld Draait Door een dame aan tafel gekomen, ze had niet eens het fatsoen om meneer Plasterk uit te laten spreken, als hij ook maar even het woord nam, werd dit onderbroken door een overstemd geschreeuw van een dame het leek meer op gekakel overigens. Een van de argumenten dat "hun" best zou kunnen zou zijn dat als je hun zegt je weet dat het over personen gaat en bij ze en zij weet je dat niet.....maar ik ga hier nu meteen tegenin. Als mijn vader zou vragen waar hangen mijn zomerjassen? En ik antwoord met ze hangen in de kast....dan weet hij toch dat het om zijn jassen gaat... ik neem aan dat hij wel begrijpt dat er geen personen in zijn kast hangen.
Ok dit was weer een optreden van een vrouw die niet weet hoe ze om moet gaan met feiten en vooral niet weet hoe ze haar eigen optreden niet zo'n blamage had laten hoeven worden (ja dat is correct Nederlands) door simpelweg zich te concentreren op argumenten. In Drenthe staan overigens ook Hunebedden, wij spreken dat uit als hunnebedden, ik weet hoe dat in de rest van Nederland wordt uitgesproken. Het lijkt me toch vreemd om te zeggen hun fietsen erg snel..;)Dan denk ik aan grote keien op elkaar gestapeld en die liggen er ook al eeuwen. Nog nooit verplaatst, lijkt me een raar gezicht als de hunnen gaan fietsen. Kortom als iemand het zo wil spreken ga je gang, maar als je een serieuze brief wilt schrijven en ook wil overkomen als iemand die echt wel iets weet, schrijf dan geen hun hebben, hun zijn, als dit wordt toegelaten zeggen we straks nog hunnie.
Gister ook nog een kaartje gemaakt zie hierboven. Een andere vorm en eindelijk met craft, ik kijk mijn ogen altijd uit op de blog van Anja die kan zo mooi werken met craft, en ik niet. Al zo vaak een poging gedaan en dan hup de papierbak in. En met deze...ik ben er blij mee!
Ik wens een ieder van jullie een fijne woensdag

25 opmerkingen:

Anoniem zei

Dora wat een super
mooi kaartje is dat
groetjes Lida

Laurel zei

Stunning Dora, love the little roses!

Sandra zei

Hahaha!!! Ik heb genoten van je verhaal! Maar je hebt helemaal gelijk! Ik vind het ook niet hunnen... eh, ik bedoel kunnen;)!
Ik vind je craftkaartje overigens super geworden! Prachtige details! Niet meer weggooien hoor!

Groetjes,
Sandra

Lenet zei

Je kaart is prachtig,heel mooi.
en tja hunnie en hun floept er bij mij wel eens tussen door hoor,vooral als ik met iemand praat die ook westfries praat dan ga je daar toch automatisch in mee.

Inge zei

Hoi Dora! Nu moet ik toch echt even reageren hoor. Ik kijk al wat langer naar je blog vanwege al het moois wat je maakt:) Maar je verhaal over 'hun' ....erg leuk...enne ook ik heb me gisteravond geërgerd aan de dame aan tafel.
Ik vind je kraft kaartje heel geslaagd hoor!
Groetjes, Inge

Anette zei

Beste Dora,
Prachtig verhaal, maar even voor de volledigheid: wij hebben hier in Drenthe: Hunebedden. Ha,ha. Mooi kaartje hoor, leuk hè dat vintage....
Groetjes, Anette.

Ingen zei

Geweldige kaart Dora! En ik ben het helemaal met je eens. Hun hebben, het is gewoon geen gehoor...

Alexandra zei

Tjee, je bent weer flink bezig geweest. De slingerkaarten zijn geweldig, vind het ook een leuk idee. Kaart met envelop ziet er ook leuk uit hoor. Je laatste kaart met craft is je goed geluk hoor, ik vind hem prachtig.

Sandra1968 zei

Erg leuke kaart, Dora!
Maar ik wil toch ook even reageren op de vrouw die gisteren aanwezig was bij De Wereld Draait Door. Dat zij iedere keer met veel kabaal minister Plasterk onderbrak, vond ik inderdaad onfatsoenlijk. Maar volgens mij reageerde zij iedere keer zo fel, omdat het gebruik van "hun" bij de spelling hoort (en daar maakte zij zich volgens mij niet zo heel druk om), maar zij is taalkundige en haar ging het er juist om waaróm het woord "hun" zo vaak gebruikt wordt. Dus dáár wilde zij volgens mij over praten en niet of het gebruik van "hun" (waarom minister Plasterk iedere keer over begon) wel of niet juist is, omdat dat een spellingskwestie is.
Maar, zo heb ik het gesprek in ieder geval geïnterpreteerd ;-)

Groetjes en prettige avond,
Sandra

Aleida zei

Hullie hebbe allemaal glijk. Dan heb je ook nog: groter als mij. Taal is en blijft een interessant onderwerp. Ik werk bij een expertisecentrum voor taal. Ik moet dus al mijn mailtjes erg goed nakijken op fouten. Helaas sluipt er wel eens eentje in die ik over het hoofd zie.

Maar je kaartje is mooi.
groetjes
Aleida

Renny zei

lief kaartje, heel mooi.
En hun hebben klinkt voor mij als een nog niet helemaal ingeburgerde nederlander. Kan echt niet.
Groetjes Renny

Ellen zei

Nou Dora, hij is idd prachtig!
Volgens mij kun jij ook echt alles!!

Groetjes Ellen

Frida zei

Hey Dora,

Wat maak jij de laatste tijd prachtige dingen zeg !!!
Die slingerkaarten vind ik echt geweldig, wat een prachtige stijl.
Ook je kraft kaart is erg goed geslaagd.

En weet je dat ik dankzij jouw
helemaal fan geworden ben van "De Eagles" !!!
Je had een keer een filmpje van you tube met "the last resort"
op je blog.
Ik ben toen verder gaan neuzen en luisteren. MAN, wat fantastische muziek hebben die lui gemaakt.
En die Don Henley is een zeer bijzondere songwriter.
ook een persoon met een veel bewogen leven.
Zeer interessant om te weten.
Die live uitvoeringen van "Hotel california" vind ik ook zo geweldig.
Lang leve "You tube"
Dit wilde ik je even laten weten :)
En dankje voor het plaatsen van dat liedje !!

Renate zei

Je slaat de spijker op de kop!
Ik ben het helemaal met je eens.

Je kaart is trouwens super. Ik zag ook dat ik geen volger was en daar heb ik eerst maar eens verandering in gebracht. (ik dacht dat ik het al was, oeps sorry)

Groetjes,
Renate

Manon zei

tja westfriese hebben daar nog wel is last van. maar je kaartje is weer fantastisch!

Riet zei

Wat een schitterende kaart Dora,wat heb je dat mooi afgewerkt.

Liefs Riet.

Julie Tucker-Wolek zei

your cards are truly inspiring....love this one! :):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):):)

yyam zei

Another masterpiece Dora! Love the trim and the roses too. Your card is just perfect for Valentine's Day! :)

Floortje zei

Prachtige kaart Dora! Craft past goed bij jouw vintage stijl. Wat de taalverloedering betreft ben ik het helemaal met je eens. Wat mij betreft is er geen enkel excuus voor taalfouten, het is gewoon slordig-/luiheid van mensen. En ook bij het gebruik van andere talen vind ik dat. In het scrapwereldje komt ik soms tenenkrommend engels tegen...als je die taal niet goed beheerst, gebruik 'm dan niet is mijn motto! (bovendien, we zijn nederlanders, geen engelsen). Nou, je maakt weer een hoop emoties los, haha.
X Floortje

merryheart2 zei

this is beautiful. you always inspire me Dora.

Martha zei

Wat een super mooie kaart Dora, echt helemaal geweldig!!

Anneke (An) Wijers zei

Oei, dit is echt een onderwerp voor mij!!!
Als juf én taalliefhebster in hart en nieren, heb ik hier uiteraard wel een mening over. Voor een gedeelte sluit ik me aan bij Floortje. Daarnaast moet ik echt tot mijn schande bekennen, dat heel veel collega's van mij deze fouten ook maken. En dan is het niet verwonderlijk dat kinderen deze fouten overnemen. De "hunnen" vliegen je hier op school ook om de oren.
Weet je wat "vaze zee" is? Daarmee wordt fase C bedoeld. Veel jongere collega's maken zich hier schuldig aan: De S of C wordt uitgesproken als Z en andersom. Hetzelfde geldt voor de F en de V. Ik kan nog wel meer voorbeelden aanhalen maar dan zit ik hier vanmiddag nog! Schriftelijk taalgebruik van mijn collega's laat ook heel veel te wensen over. Er gaan hier weekbrieven de deur uit, die wemelen van de fouten. (De eventuele vraag waarom dit niet gecorrigeerd wordt, door degenen, die dat zouden kunnen, is van een andere orde en heeft hier dus niets mee te maken.) Verder kan ik me helemaal vinden in de stelling van Floortje over het scrappen in het Nederlands dan wel Engels.

Je kaart is zoals gewoonlijk weer prachtig!!!

Jolanda zei

Ooooohh... jij bent een taalfreak. Niets mis mee hoor, heb ik zelf ook last van. 'Het kost duur' is er ook zo eentje waarbij bij mij zo'n beetje de rillingen van over m'n rug lopen.

V.w.b. je kaartje: beautiful as ever!

Toodles,
Jo xoxo

Nicky zei

moooooooooooi dat kaartje!! wel leuk om hun mening hierover te lezen hihihi

* Daniëlle * zei

Helemaal eens met je taal-betoog! ;-)